Life of a love warrior

Lagen om orsak och verkan
 
Lagen om orsak och verkan säger att varje handling (orsak) har en konsekvens (verkan). Det här innebär att ingenting händer av en slump, utan att det finns en handling som ligger till grund för precis varje konsekvens som dyker upp i våra liv. 

Ibland är detta logiskt och vi kan se kopplingen mellan vår handling och konsekvensen som just den handlingen har. Vi vet till exempel att om vi dricker mycket vatten så kommer det leda till att vi blir kissnödiga och behöver gå på toa ganska snart därefter. Om vi lägger handen på en varm spisplatta så vet vi att konsekvensen blir att vi bränner oss. Ibland är det dock lite svårare att se vilken konsekvens våra handlingar har, men eftersom lagen om orsak och verkan är en universell lag så betyder det att den alltid finns och fungerar på samma sätt, i alla sammanhang i vårt liv. Att förneka det vore som att säga att tyngkraften bara fungerar när vi vill att den ska fungera, till exempel.

Så när något otippat händer dig, till synes bara dyker upp i ditt liv, är det lätt att tro att detta var en slump. En till synes helt orelaterad händelse, som dök upp från ingenstans, som inte har något med något annat att göra som för närvarande försiggår i ditt liv. En händelse som kanske gör dig irriterad, frustrerad eller arg. Den slumpartade händelsen kan till synes väcka olika känslor i dig, men tänk om denna slumpartade händelse kom in i ditt liv, helt planerat och helt utan slump, för att du redan genererat de känslorna i dig själv vid ett tidigare tillfälle? Så den händelsen "dök upp" i ditt liv, för att du behövde en konsekvens av din redan genererade känsla (handling). 

Ibland kan vi tro att det vi känner kring det som händer oss är en effekt av det som har hänt, men tänk om det vi känner är själva orsaken till själva händelsen från början?

Låt säga att en man kommer fram och skriker på dig på gatan. Det här är väldigt slumpartat och du blir arg och frustrerad för att du tänker ”vad har den här mannen för rätt att stå och skrika på mig från ingenstans?!”, så fortsätter du att bära med dig den ilskan genom dagen. Du kan tänka att det var den här mannen och det faktum att han skrek på dig (orsak) som påverkade ditt humör (verkan). Men tänk om den här energin av ilska redan fanns inom dig, och det var den som var orsaken till denna konsekvens?

För att vi ska lära oss att förstå lagen om orsak och verkan kan vi behöva lära oss att titta på saker och ting från ett lite annorlunda perspektiv. När saker och ting händer oss, tror vi att detta är en orsak till att vi känner och reagerar på olika sätt. Men tänk om det som händer oss faktiskt var verkan på den orsak vi själva redan skapat?